Genderdysforie bij kinderen kort uitgelegd

Genderdysforie bij kinderen kort uitgelegd

In de media is er steeds meer aandacht voor het begrip genderdysforie, maar wat betekent dit eigenlijk? Wanneer een kind geboren wordt, gaat het vaak over of de baby een jongetje of een meisje is. Dit label is gebaseerd op biologische kenmerken. Als het om een meisje gaat worden er vaak beschuit met roze muisjes gegeten en babyjurkjes gekocht. Soms blijkt later dat het kind zich niet kan identificeren met het label ‘meisje’ en liever als jongen wordt aangesproken. Er is dan sprake van genderdysforie bij het kind. Mensen met genderdysforie worden ook wel trans(gender) genoemd.

Een kind met genderdysforie

Er is niet alleen sprake van genderdysforie bij kinderen wanneer een kind dat geboren is met de biologische kenmerken van een meisje zich een jongentje voelt. Bij sommige kinderen is het andersom en weer anderen voelen zich fijn bij allebei of juist geen van beide labels. Een deel van de kinderen met genderdysforie uit deze gevoelens al vanaf jonge leeftijd. Er zijn echter ook kinderen die het lastig vinden om erover te praten. Het kan dus per kind verschillen of en hoe je merkt dat er sprake is van genderdysforie.

Hoe herken je genderdysforie bij kinderen?

Kinderen met genderdysforie, ook wel genderkinderen genoemd, kunnen deze gevoelens op verschillende manieren uiten. Sommige kinderen geven bijvoorbeeld expliciet aan dat ze zich niet fijn voelen bij het label ‘jongen’ of ‘meisje’. Bij andere kinderen wordt het duidelijk door hun gedrag of interesses. Zo kan het bijvoorbeeld dat een kind met het label ‘jongen’ graag jurken en make-up wil dragen. Dit betekent niet altijd dat er sprake is van genderdysforie, maar het kan wel een teken zijn.

Hoe ga je om met genderdysforie bij kinderen?

Wanneer je te maken krijgt met een kind met genderdysforie, is het belangrijk dat je het kind de ruimte geeft om zichzelf te uiten en te ontdekken. Sommige genderkinderen of personen uit hun omgeving hebben hierbij behoefte aan hulp. Ook dit kan per persoon verschillen. Geen (gender)kind is immers hetzelfde.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.