Kinderopvang is er voor iedereen

Kinderopvang is er voor iedereen

Je kindje voor het eerst naar de kinderopvang laten gaan is voor iedere ouder een grote stap. Het is een van de eerste keren dat je het kleintje moet leren loslaten. Dat je het moet toevertrouwen aan iemand anders. Een relatief vreemd persoon. En toch kan je er gerust in zijn dat je kindje in goede handen is. Bij Kinderopvang Nieuwkoop wordt veel belang gehecht aan pedagogisch onderbouwde kinderverzorgers. Want het opvangen van kinderen die een specifieke opvoedingsnood hebben vanuit een ontwikkelingsstoornis of een beperking, dat is nog een grotere uitdaging dan een kindje opvoeden dat ‘volgens het boekje’ evolueert.

Kinderopvang voor kindjes met specifieke noden

Kinderen hebben op jonge leeftijd vaak nog geen diagnose. Ze zijn nog jong om echt al een ontwikkelingsstoornis vast te stellen. Bovendien kunnen ouders vermoeden dat moeilijk gedrag om fases gaat. Kinderen die specifieke opvoedingsnoden hebben, zijn dikwijls geholpen met een gestructureerde aanpak. Vasthouden aan routines en vaste gewoontes, voorspelbaarheid, het belang van gekende mensen om zich heen. Het zijn behoeften die binnen een kinderopvang opgevangen kunnen worden en waar alle kinderen bij gebaat zijn. Want ook kinderen die volgens de verwachting ontwikkelen, kunnen toch deugd hebben van een meer auti-gerichte aanpak. Deze aanpak biedt hoe dan ook een houvast voor elk kind.

Elk kind mag zichzelf zijn

Kinderen maken in de eerste jaren van hun leven reeds een groei door. Ze worden zich bewust van hun eigen lichaam in de omgeving en van de mensen om zich heen. Kinderen die een goede start hebben gemaakt als baby of peuter, kunnen hier ook op latere leeftijd nog de vruchten van plukken. Een kind laten ontwikkelen volgens zijn eigen behoeften, dat is iets waar elke kinderopvang naar moet streven. Een kind mag zichzelf zijn, ook al gaat het soms moeilijk. Kinderen die specifieke noden hebben binnen hun ontwikkeling, zijn niet altijd het gemakkelijkste publiek voor de kinderopvang. Toch gaan ze deze uitdaging heel graag aan. Want ook deze kindjes mogen zichzelf zijn en ontwikkelen tot de beste versie van zichzelf!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.